Natuurherstel Schoorlse Duinen

Alle paden in de Schoorlse Duinen zijn weer open

19-01-2021 1990 keer bekeken 0 reacties

Staatsbobsbeheer heeft vorige week de laatste kapwerkzaamheden voor de omvorming van het Dr. Van Steijnbos in de Schoorlse Duinen afgerond. Vanaf donderdag 21 januari vervallen alle omleidingen en zijn de gebruikelijke paden weer open zijn voor publiek.

Het broedseizoen staat voor de deur; officieel begint dit 1 maart. Het is dus belangrijk dat de rust de komende maanden terugkeert voor vogels en andere dieren die zich hier op voorbereiden. De komende dagen worden de rijplaten afgevoerd en worden wandel- en fietspaden hersteld waar dat nodig is.

Afrondende werkzaamheden
In september vinden de afrondende werkzaamheden plaats in het Dr. Van Steijnbos. Dan laat Staatsbosbeheer op enkele plekken de strooisellaag van dennennaalden en de achtergebleven stronken uit de grond verwijderen. Dit gebeurt met vrij grote machines. Vanwege de veiligheid zullen op dat moment ook weer enkele fiets- en wandelpaden tijdelijk worden afgesloten. Het gebied ziet er daarna minder rommelig uit en kan zich grotendeels op eigen kracht verder ontwikkelen.

Ruimte voor open duinen
Staatsbosbeheer kijkt tevreden terug op het verloop van de werkzaamheden. Projectleider Boukelien Bos: “We hebben een lange en intensieve periode van voorbereiding gehad met veel kritische vragen uit de omgeving. De daadwerkelijke kapwerkzaamheden zijn uiteindelijk zeer voorspoedig verlopen en waren binnen vier weken klaar. Wel hebben we extra begeleiders moeten inzetten omdat recreanten zich niet altijd aan de omleidingen en afzettingen hielden. Belangrijkste blijft echter dat we ruimte hebben gemaakt voor meer open duinen. Hier kan de wind z’n gang gaan en keert de dynamiek terug. Uiteindelijk profiteren hiervan vooral de planten en dieren die het goed doen in een kalkarme omgeving.”  

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen