Natuurherstel Schoorlse Duinen

Staatsbosbeheer gaat delen heidevelden Schoorlse Duinen verjongen

10-01-2019 3163 keer bekeken 2 reacties

Vanaf volgende week start Staatsbosbeheer met het weghalen van de begroeiing en enkele centimeters van de humuslaag in delen van de Schoorlse Duinen. Jonge heide krijgt zo de ruimte zich te ontwikkelen en een frisse start te maken.

Bezoekers kunnen mogelijk enige hinder ondervinden omdat paden tijdelijk zijn afgesloten. De verwachting is dat de werkzaamheden circa vijf weken in beslag nemen.

De boswachter geeft op zaterdag 9 februari tijdens een fietstocht uitleg over de werkzaamheden. Hij vertrekt om 11:00 uur vanaf het Buitencentrum. Geef u op via natuurherstelschoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl.

Chopperen
In vaktermen heten de werkzaamheden chopperen. Dit is een tussenvorm van maaien en plaggen. Dit gebeurt op plekken waar de heide eenzelfde leeftijd heeft. Door alleen de bovenste humuslaag te verwijderen blijven mineralen in de bodem zitten. Ook de wortels van de heide blijven onaangetast. Dit zijn ideale omstandigheden voor verjonging van de heide. Maar ook schapengras en mossen als rendiermos en rode heidelucifer kunnen zo weer terugkeren.

Heide na chopperen
Verbeteren beheerpaden
De aarde en plantenresten die na de werkzaamheden overblijven, verwerken we op beheerpaden in het gebied. Deze paden zijn nu erg zanderig. Door er een stevige laag van zand en licht humusmateriaal op aan te brengen worden de beheerpaden flink verbeterd.

Natura 2000 beheerplan
Het chopperen van delen van de heide is één van de maatregelen uit het Natura 2000 beheerplan Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen zijn vanwege de unieke natuurwaarden door Nederland aangemerkt als beschermd natuurgebied binnen het Europees natuur-netwerk Natura 2000. Het doel van Natura 2000 is de unieke natuur te behouden en de verscheidenheid van planten, dieren en hun leefgebieden te herstellen. Het Natura 20000 beheerplan voor de Schoorlse Duinen is te vinden op www.noord-holland.nl/Natura_2000.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Anja Brands

15-01-20 om 14:37

Deze excursie heeft op zaterdag 9 februari 2019 plaatsgevonden. Vanaf medio januari 2020 vinden er wederom chopperwerkzaamheden plaats in de Schoorlse Duinen. Staatsbosbeheer organiseert dan weer een fietsexcursie en wel op zaterdag 8 februari.

Kees Helderman

10-01-20 om 13:17

Het is zaterdag 8 februari of zondag 9 februari 2020. Kunt u opgeven wat juist is?

Cookie-instellingen