Natuurherstel Schoorlse Duinen

Geen boswerkzaamheden in Schoorlse Duinen tijdens kerstvakantie

19-12-2018 1159 keer bekeken 2 reacties

In de periode van 24 december tot 7 januari vinden er geen boswerkzaamheden plaats in het middengebied van de Schoorlse Duinen. Dit betekent dat er geen bomen worden gezaagd en ook niet worden afgevoerd met vrachtwagens.

Medio oktober is Staatsbosbeheer in het middengebied van de Schoorlse Duinen gestart met dunnen en ruimte maken in het bos. Dennenbomen worden gezaagd om ruimte te maken voor inheemse boomsoorten als eik, berk en lijsterbes. Een meer gevarieerd en gemengd bos zorgt voor meer planten- en diersoorten en maakt het bos minder kwetsbaar voor aantasting door ziekte en brand.

De boswerkzaamheden verlopen voorspoedig, dat is mede te danken aan het droge weer. Staatsbosbeheer verwacht in januari klaar te zijn met de zaagwerkzaamheden. Dat is ruim voor het broedseizoen dat 1 maart start.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

René Verweij

03-01-19 om 16:21

Ik kom graag en vaak in het gebied en neem zeker de overheersende dennen waar, goed dat dat er minder worden. Ook zag ik laatst een enorme machine die de bomen rooit. Waar gehakt wordt vallen spaanders maar ik ga ervan uit dat het prachtig wordt. Meer variatie in beplanting betekent dus ook een rijker insecten- en dierenleven. Succes met de werkzaamheden!

Johan Koeleman

31-12-18 om 18:27

Tijdens de kerstvakantie was ik voor het 2e achtereenvolgende jaar in het prachtige gebied van de Schoorelse duinen. Ik was geschokt door de rigoureuze wijze waarop honderden bomen zijn gezaagd. Zelf kom ik uit de Ooypolder bij Nijmegen, waar Staatsbosbeheer Gelderse Poort in oktober ruim 24 reusachtige Canadese populieren van ruim 70 jaar oud bij de Bisonbaai, onder het mom van veiligheid heeft versnipperd van kruin tot en met wortel. Slechts zeven van die bomen waren ziek. Hier in de duinen worden onder het mom van natuurherstel honderden bomen gezaagd. Staatsbosbeheer zou de rentmeester moeten zijn van onze bossen, maar de bos-wachter is bos-slachter geworden. Schandelijk!

Cookie-instellingen