Natuurherstel Schoorlse Duinen

Hout uit Schoorl op transport

21-11-2018 2406 keer bekeken 2 reacties

De komende maanden worden boomstammen die zijn vrijgekomen tijdens de boswerkzaamheden in de Schoorlse Duinen vervoerd naar de haven in IJmuiden. Van daaruit gaat het hout per boot naar de houtverwerkende industrie waar dit wordt verwerkt tot duurzame houtproducten.

Vrachtwagens laden de boomstammen in het bos en rijden vervolgens via de Schoorlse Zeeweg het dorp uit. Omdat het laden van een boot ongeveer twee dagen duurt, zal er gedurende sommige dagen intensiever vrachtverkeer zijn, dan andere dagen.

Houtverwerkende industrie
Een groot deel van het hout blijft in Nederland. Een ander deel gaat naar onze buurlanden BelgiĆ« en Duitsland. Het hout wordt verwerkt voor onder andere kisten en pallets, alsook MDF en spaanplaat. De bedrijven die het hout bewerken zijn gecertificeerd.

Reguliere boswerkzaamheden
Het hout is vrijgekomen tijdens reguliere boswerkzaamheden in het bos. Het bos is gedund en er is ruimte gemaakt voor inheemse soorten zoals eik, berk en lijsterbes. Zo ontstaat een meer gevarieerd en gemengd bos. Dit zorgt voor meer planten- en diersoorten en maakt het bos minder kwetsbaar voor aantasting door ziekte en brand. Takken en dood hout blijven achter in het bos omdat onder andere insecten hiervan profiteren.

 

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Johan Koeleman

31-12-18 om 17:18

Tijdens de kerstvakantie was ik opnieuw in dit prachtige gebied. Ik was geschokt door de rigoureuze wijze waarop honderden bomen zijn gekapt. Zelf kom ik uit de Ooypolder waar Staatsbosbeheer ruim 24 schitterende Canadese populieren van meer dan zeventig jaar oud, onder het mom van veiligheid, heeft versnipperd van kruin tot wortel. Slechts zeven van die bomen waren ziek.
Hier in de Schoorelse duinen worden honderden bomen omgezaagd onder het mom van natuurherstel. Staatsbosbeheer zou de rentmeester van onze bossen moeten zijn, maar de bos-wachter is bos-slachter geworden.
Schandelijk!

Anoniem

29-12-18 om 18:12

Het lijkt wel een kaalslag. Bermen en bospafen vernielt. Het ziet er niet uit.

Cookie-instellingen