De herstelmaatregelen hebben als doel de duinen weer gezond te maken zodat bijzondere planten- en diersoorten kunnen terugkeren en worden behouden. De Schoorlse Duinen zijn een van de weinige plekken in Europa, waar het nog mogelijk is het duinsysteem te herstellen zodat dit natuurlijk kan functioneren. Hiervoor is het nodig dat de wind weer meer invloed krijgt en de waterhuishouding wordt hersteld.
Ecologisch onderzoek
Een onafhankelijk bureau gaat met behulp van ecologisch onderzoek de exacte locaties van de geplande herstelmaatregelen bepalen. Zo weten we straks heel precies op welke plekken dicht bij zee bos moet verdwijnen, maar ook waar er stuifkuilen moeten komen in de zeereep om zand te kunnen laten stuiven. Met behulp van bestaande gegevens over de begroeiing en waarnemingen in het duingebied worden de locaties voor het chopperen en plaggen vastgesteld. Hierbij wordt begroeiing of de bovenste bodemlaag verwijderd zodat bijzondere plantensoorten de ruimte krijgen te herstellen.
Hydrologisch onderzoek
Het hydrologisch onderzoek moet nauwkeuriger inzicht geven in het effect van de herstelmaatregelen op de grondwaterhuishouding op langere termijn. Daarbij wordt enerzijds gekeken naar de valleien en anderzijds naar bebouwde gebieden in de binnenduinrand. Staatsbosbeheer laat dit onderzoek uitvoeren om gehoor te geven aan de zorgen en vragen hierover vanuit de omgeving
Planning en informatie
Staatsbosbeheer verwacht de eerste resultaten van de onderzoeken komend voorjaar te kunnen delen met de omgeving. Pas daarna wordt gestart met het voorbereiden van de vergunningaanvragen. Het duurt waarschijnlijk nog ongeveer een jaar voordat de eerste grote herstelmaatregelen uit het Natura2000 beheerplan plaatsvinden. Alle maatregelen worden verspreid over meerdere jaren uitgevoerd.