Natuurherstel Schoorlse Duinen

Akkoord over beperking boskap Schoorl

01-11-2019 7276 keer bekeken 10 reacties

De provincie Noord-Holland, de gemeente Bergen en Staatsbosbeheer hebben besloten dat 94% van het Schoorlse duinbos, waaronder het Baaknolbos, blijft staan. Om het kwetsbare Schoorlse duingebied te herstellen, blijft kap van bos noodzakelijk. Staatbosbeheer vraagt deze week de vergunning aan.

Herstel van dit Natura 2000-gebied is nodig om de unieke planten en dieren te behouden en terug te laten keren. Dit gebeurt door maatregelen zoals het verwijderen van de bovenste grondlaag (afplaggen) en lokale bomenkap. Met name de bomenkap zorgde de afgelopen periode voor onrust. Met het besluit om het Baaknolbos in principe niet te kappen, is de overtuiging dat zowel de ecologische doelen als de zorgen vanuit de omgeving een plek krijgen. Daarnaast is toegezegd bij de uitwerking van de maatregelen rekening te houden met de locatie van strandtent Paal 29 en de begaanbaarheid van fiets- en wandelpaden in het gebied.

Baaknolbos
De kap van het Baaknolbos was onderdeel van de vervolgfasen met herstelmaatregelen die na 2021 plaats zouden vinden in het duingebied. De provincie, de gemeente en Staatsbosbeheer benadrukken hun uiterste best te doen om, eventueel met behulp van alternatieve maatregelen, mét behoud van dit bos, de Natura 2000-doelen te behalen. Als de komende jaren niet uit de natuurmonitoring blijkt dat kap écht nodig is, blijft het bos dus bestaan. Ook het Participatieplatform Schoorlse Duinen, dat bestaat uit betrokkenen uit de omgeving, is positief over dit besluit.  

Natura 2000-doelen
Om de Natura 2000-doelen te behalen, is het belangrijk dat de omvorming van de eerste 20 hectare naar dynamisch duinlandschap vlot start. Daarvoor vraagt Staatsbosbeheer deze week een vergunning aan.

Evaluatie
De provincie werkt momenteel aan een plan voor de monitoring en evaluatie van de herstelmaatregelen uit de eerste fase. Deze plannen worden naar verwachting begin volgend jaar besproken met de omgevingspartijen.

Kijk voor meer informatie bij het onderdeel Vraag en antwoord.

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

10  reacties

Robin Wood 04-12-19 om 17:12

'Het akkoord voor minder kaalkap' is misleidend. Feitelijk betreft het geenszins minder kap: het Leeuwenkuilbos en Dr. van Steijnbos worden, zoals gepland, geheel gekapt. Bovendien is de aankondiging van nog een te kappen bos nieuw; het twee keer zo grote Frederiksblink. Dus het betreft geenszins vermindering maar nota bene 200% meer kap.

Sven Hulleman 28-11-19 om 8:25

https://youtu.be/OJhpW6de_B0

Graag een telefoontje van iemand van Staatsbosbeheer. Voor een interview over het filmpje hierboven. Zodat u uw standpunt kan toelichten. 0639106084, Sven Hulleman

Marga Stad 24-11-19 om 14:26

Ruim 20.000 handtekeningen zijn er gezet tegen de besluiten die er genomen worden om onze mooie en broodnodige bossen te behouden, maar daar wordt gewoon overheen gewalst, en je kunt niet anders bedenken dan dat dat is omdat er grof geld verdient wordt met de bomenkap door de vervuilende biomassa industrie.

Neeeeeee 20-11-19 om 21:56

Ze zijn gek! Nu ineens is de de stikstof uitstoot van materieel geen probleem?
Prachtige bossen, afblijven.

Jan 10-11-19 om 16:44

Triest en dom wat hier gebeurt. Een mooi bosgebied omtoveren tot een zandvlakte. Hier heb je geen visie voor nodig. Woestijnen creeren heet dit. De dames en heren die dit soort ideeen bedenken horen absoluut niet in een organisatie als staatsBOSbeheer thuis. Nederland moet zich druk maken over meer aanplanten van bossen en stoppen met verwoesten ervan. Het bos in Schoorl is uniek en bizar mooi, zelfs dit bos wordt opgestookt. Verbazingwekkend, onverklaarbaar, onverdedigbaar, dom.

Jamila Azzouz 07-11-19 om 13:51

Blijf gewoon van onze bomen af. De argumenten slaan nergens op. Biodiversiteit, stikstof?! En houd alsjeblieft op met het "herstelwerkzaamheden" te noemen. Er zijn velden, zo groot als een voetbalveld, aan bomen gewoon verdwenen. Bomen waar niets mee aan de hand was. En in plaats daarvan kijken we nu uit op... uitgestrekte velden met zand. Waarom vertellen jullie niet gewoon de waarheid. Dat die bomen naar de biomassacentrale van HVC in Alkmaar gaan.
elen. Ik kan in de argumenten van Staatsbosbeheer geen geldig excuus ontdekken om zoveel prachtige natuur te vernietigen. Daarom heb ik ook het burgerinitiatief van schoorlsebossenmoetenblijven.nl ondertekend. En ik hoop dat velen met mij ook doen!

Orry van Doorn 07-11-19 om 10:49

LS,

Het is onnodig om zoveel te kappen om ruimte te maken voor herstelwerkzaamheden voor ons Bos. Het bos kan zich zelf gewoon herstellen en hiervoor is geen kap nodig. Over de zieke en rotte bomen kunnen we praten.

"Met het besluit om het Baaknolbos in principe niet te kappen, is de overtuiging dat zowel de ecologische doelen als de zorgen vanuit de omgeving een plek krijgen."

Hiermee wordt eigenlijk gezegd dat we de gemoederen laten rusten om vervolgens verder te gaan.

Ik zou graag nog een afbeelding willen plaatsen met hoeveel dit is. Om dit in perspectief te plaatsen is dit 1/3 van het schoorlse bos. Beetje veel vind je ook niet?

Anoniem 01-11-19 om 22:53

Jammer. Nu kan geen voorrang gegeven worden aan het landschap en de vegetatie zoals dat kenmerkend is voor het duin.

Gijs Benninga 01-11-19 om 15:10

Ik vind dat alleen selectief gekapt mag worden, zoals het ook 30 jaar geleden ging: zieke, rotte bomen weg en wat uitdunnen waar nodig. Het trekpaard dat daarbij altijd hielp, maakte geen ontzettende voren in de bosgrond.

Uschi Smit 01-11-19 om 10:52

Ik hoop het heel erg dat er
Gestopt wordt met kappen,
Onder het mom van vernieuwen😔🙏🏻❤️

Cookie-instellingen