Natuurherstel Schoorlse Duinen

Start broedseizoen in de Schoorlse Duinen

March 05, 2019 255 keer bekeken 0 comments

Vanaf 1 maart vinden er vanwege het broedseizoen geen werkzaamheden meer plaats in de Schoorlse Duinen. Ook moeten de honden weer aan de lijn.

De afgelopen maanden hebben er in de Schoorlse Duinen boswerkzaamheden plaatsgevonden en is op plekken de bovenste humusrijke bodemlaag verwijderd om de heide te verjongen. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl.

Boswerkzaamheden klaar
Het hout dat is vrijgekomen tijdens de boswerkzaamheden is vanuit de bosvakken verplaatst naar de randen van de Schoorlse Zeeweg. Daar ligt het op stapels te wachten op transport. Alhoewel een groot deel van het hout al is afgevoerd, verwacht Staatsbosbeheer nog enkele maanden nodig te hebben voordat alle houtstapels uit het gebied zijn verdwenen. Het transport gaat ook tijdens het broedseizoen gewoon door. Het hout wordt aangeboden aan de houtverwerkende industrie in Nederland, België en Duitsland waar het wordt verwerkt tot o.a. plaatmateriaal en OSB, pallets, spaanplaten, MDF en kisten.

Chopperwerkzaamheden afgerond
De chopperwerkzaamheden waarbij de bovenste humusrijke laag van de bodem is verwijderd zijn in februari afgerond. Hier kan de heide zich weer in alle rust verjongen en een frisse nieuwe start maken. Staatsbosbeheer verwacht dat de eerste resultaten hiervan al vrij snel te zien zullen zijn in het gebied omdat jonge heide zal uitgroeien. De aarde en het humusrijk materiaal dat is vrijgekomen bij de werkzaamheden, is gebruikt om de beheerpaden in de Schoorlse Duinen te verstevigen. De komende tijd moet deze nieuwe laag verder drogen zodat de paden weer stabieler en daardoor beter begaanbaar zijn.

Honden aan de lijn
Honden zijn het hele jaar welkom. In het broed- en toeristenseizoen van 1 maart tot 1 september, alleen als ze zijn aangelijnd om verstoring te voorkomen. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl. Let op: in de begrazingsgebieden gelden afwijkende regels. Deze herken je aan de borden.

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings